vrijdag 27 juni 2014

Rebellen veroveren legerbasis nabij Donetsk

Pro-Russische separatisten hebben een legerbasis bij de stad Donetsk  veroverd en de commandant gevangengenomen. Dat heeft een woordvoerder van het regeringsleger bevestigd. De overige militairen zijn overgebracht naar een andere militaire basis. Aan de inname van de legerbasis ging een zeven uur durend vuurgevecht vooraf.

De strijd bij Donetsk betekent een nieuwe schending van het staakt-het-vuren dat president Petro Porosjenko een week geleden afkondigde en dat later door de separatisten werd overgenomen. Vandaag om 09.00 uur Nederlandse tijd loopt het bestand af.

De strijdende partijen in het oosten hebben elkaar de afgelopen week voortdurend beticht van schendingen. Zo vielen dinsdag acht doden toen de rebellen een militaire helikopter neerhaalden bij de stad Slavjansk. Porosjenko liet gisteren nog weten dat in totaal achttien militairen en een tien maanden oud kind zijn gedood bij aanvallen van de rebellen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft er bij Porosjenko op aangedrongen het bestand te verlengen om een vredesdialoog op gang te brengen. Maar de Oekraïense president lijkt hier weinig voor te voelen, zolang Rusland naar zijn zeggen de rebellen van wapens en steun blijft voorzien.
Toch is er sprake van een mogelijk vredesoverleg waaraan alle partijen en ook Rusland en de EU zouden meedoen. Gisteren werd gezegd dat dat gesprek vandaag plaatsvindt in Donetsk.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: