zaterdag 21 juni 2014

Russische troepenopbouw aan grens verontrust VS

Rusland heeft het aantal militairen aan de grens met Oekraïne fors uitgebreid, onder meer met speciale eenheden die pro-Russische separatisten bewapenen en trainen. Die informatie komt volgens de Washington Post van Amerikaanse regeringswoordvoerders.

Tanks en zware artillerie is donderdag en gisteren vanuit het zuidwesten van Rusland aangevoerd. Volgens de Oekraïense regering zouden Russische tanks in het oosten van Oekraïne zijn. Een week geleden doken berichten op over Russische tanks in Donetsk. Volgens de NAVO zouden die op diepladers naar de grens zijn gebracht. Er zijn satellietfoto's waarop de diepladers inderdaad te zien zijn.

De wapens die aan de rebellen worden verstrekt zouden niet langer bij het Russische leger in gebruik zijn, maar wel bij het Oekraïense leger. Dat zou een tactiek zijn om verwarring te zaaien. Volgens Amerikaanse regeringswoordvoerders zou een raketlanceerinrichting van het Russische leger vanuit Tsjetsjenië naar Oekraïne zijn gebracht. Rusland ontkent de troepenopbouw. Als er al militairen zijn, dan zijn die daar om de eigen grens te bewaken.
Bron: Washington Post

Geen opmerkingen: