dinsdag 24 juni 2014

Timosjenko definitief gezuiverd van elke blaam

De aanklacht wegens machtsmisbruik tegen oud-premier Joelia Timosjenko is definitief van de baan. Het Hooggerechtshof vindt dat zij niet onjuist heeft gehandeld toen zij in januari 2009 een tienjarig contract met het Russische energiebedrijf Gazprom voor de gaslevering aan Oekraïne. Timosjenko heeft altijd volgehouden dat zij niet anders kon, omdat anders middenin de winter de gaskraan was dichtgedraaid.

Nadat haar aartsvijand Viktor Janoekovitsj president was geworden, werd Timosjenko opgepakt en tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarvan heeft ze de helft uitgezeten, want nadat Janoekovitsj als president was afgezet kwam Timosjenko op vrije voeten. Wel liep haar hoger beroep tegen de gevangenisstraf nog.

Op 14 april besloot het Hooggerechtshof de politica van rechtsvervolging te ontslaan. Haar advocaat Serhei Vlasenko kon vandaag meedelen dat hij de beslissing van de rechtbank op schrift heeft gekregen. Eind februari had het Openbaar Ministerie al laten weten een rechtszaak tegen Timosjenko te hebben geseponeerd inzake belastingfraude bij het energiebedrijf UESU, waarvan Timosjenko jaren geleden mede-eigenaar was.

Alexei Miller, de hoogste baas van Gazprom, verwelkomde het besluit van het Hooggerechtshof, omdat dit volgens hem aangeeft dat het contract van januari 2009 rechtsgeldig is. De Oekraïense regering betwist dat en eist een nieuw contract, uiteraard met een lagere gasprijs. ''Dit besluit bewijst maar weer eens wat wij al steeds hebben beweerd'', zei Miller in een reactie op het besluit van het Hooggerechtshof om de handelwijze van Timosjenko rechtsgeldig te verklaren.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: