maandag 28 juli 2014

Timmermans en Bishop vangen bot in Kiev

Nederland en Australië zullen toch echt tot donderdag moeten wachten voordat het Oekraïense parlement instemt met een politiemissie in het gebied waar anderhalve week geleden de Boeing van Malaysian Airlines neerstortte. De Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische ambtgenoot Julie Bishop hebben in Kiev geprobeerd om die spoedzitting met twee dagen te vervroegen, maar ze hebben dus geen succes gehad.

Parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov gaat er zonder meer vanuit dat de toestemming voor de politiemissie wordt gegeven. Anders ligt dat met de pro-Russische rebellen, liet Toertsjinov aan de beide ministers weten. ''De rebellen en Rusland hebben geen enkel belang bij onderzoek op de rampplek'', aldus de parlementsvoorzitter.

Het geven van toestemming voor een politiemissie op de rampplek is volgens Toertsjinov dus slechts een formaliteit. Dat geldt niet voor de 'oorlogsbelasting' die het kabinet-Jatsenjoek tot eind dit jaar wil gaan heffen om de oorlogvoering in het oosten van het land te kunnen blijven bekostigen. De coalitie van Jatsenjoek's Moederlandpartij met Oedar en Svoboda viel vorige week uiteen door het pakket maatregelen dat het kabinet zo snel mogelijk wil doorvoeren om de financiële positie van het land te verbeteren.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: