vrijdag 22 augustus 2014

'Inwoners Loehansk verwelkomen hulpkonvooi'

De bevolking van de stad Loehansk heeft het Russische hulpkonvooi met enthousiasme begroet, aldus het persbureau Itar-Tass. De hulpgoederen worden eerst opgeslagen en morgen vanuit twaalf distributiecentra verdeeld. Later moeten daar nog eens twaalf distributiecentra bij komen.

Volgens de zelfbenoemde parlementsvoorzitter Oleg Tsarjov van de Volksrepublieken Loehansk en Donetsk hebben de plaatselijke autoriteiten al een lijst opgesteld van de mensen die voor de Russische hulpgoederen in aanmerking komen. ''Bejaarden, gezinnen waarvan beide ouders voor de overheid werken, ontheemden als gevolg van de beschietingen, gehandicapten en patiënten in ziekenhuizen zijn eerst aan de beurt'', meldt Tsarjov.

Er is grote behoefte aan onder meer voedsel in Loehansk. De stad zit al twee weken zonder water, terwijl er geen aanvoer van etenswaren meer is voor de 200.000 inwoners die zijn gebleven. Normaal gesproken telt Loehansk een half miljoen inwoners.

De Oekraïense autoriteiten hebben onder de vlag van het Internationale Rode Kruis al wel hulpgoederen naar het oorlogsgebied gebracht, maar de pro-Russische separatisten weigeren die te accepteren. Het Russische konvooi brak vanmorgen door de grens, zonder Rode Kruismedewerkers en waarnemers van de OVSE.

Het Rode Kruis vond het nog altijd te gevaarlijk om naar Loehansk te reizen. Veel vrachtwagens van het konvooi zijn nog niet voor de helft gevuld met hulpgoederen. De Oekraïense regering vermoedt dat het transport militaire doeleinden dient of bedoeld is om een Russische invasie uit te lokken.

Bron: Itar-Tass

Geen opmerkingen: