zaterdag 23 augustus 2014

Merkel pleit in Kiev voor wapenstilstand

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in Kiev gepleit voor een ''tweezijdige wapenstilstand'' die een einde moet maken aan het conflict in het oosten van Oekraïne. Dat zei ze na afloop van een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Volgens Merkel is het grootste obstakel dat een wapenstilstand in de weg staat het gebrek aan controle over de grens in het oosten van het land. Volgens Oekraïne smokkelt Rusland manschappen en wapens Oekraïne binnen. De regering in Moskou heeft dat steevast ontkend.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zei dat hij samen met Europa wil samenwerken om tot een vrede te komen. Belangrijk daarbij is dat alle ''buitenlandse strijders'' het land verlaten. De vrede mag volgens de president bovendien niet ten koste gaan van de Oekraïense onafhankelijkheid, soevereiniteit en Oekraïens grondgebied. Porosjenko verdedigde de aanvallen van het Oekraïense leger. ''Wij kiezen niet voor oorlog, maar het wordt ons opgelegd.''

''De plannen liggen op tafel. Nu moeten acties volgen. Ik hoop dat de gesprekken met Rusland succesvol zullen zijn'', zei Merkel. Porosjenko spreekt dinsdag met de EU en de Russische president Vladimir Poetin in de Wit-Russische hoofdstad Minsk over de situatie in Oekraïne.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: