vrijdag 22 augustus 2014

Premier Jatsenjoek haalt uit naar Rusland

Premier Arseni Jatsenjoek heeft vanmiddag fel uitgehaald naar Rusland ''dat helemaal niet van plan is om humanitaire hulp te verlenen'' met het konvooi van 280 vrachtwagens. Het is ze, aldus Jatsenjoek, er alleen maar om te doen dat ze een reactie van onze kant uitlokken. Bijvoorbeeld als de ultra-nationalistische Rechtse Sektor de vrachtwagens aanvalt. Daarmee zouden de voorwaarden geschapen zijn om een militaire invasie te rechtvaardigen.

''Maar we hebben daar rekening mee gehouden door van het begin af aan als voorwaarde te stellen dat humanitaire hulp alleen mogelijk is onder de vlag van het Internationale Rode Kruis'', zei Jatsenjoek die er op wees dat een van de vrachtwagens slechts ''800 kilogram thee, niet meer en niet minder'' vervoerde, terwijl het een lading kan hebben van liefst 25 ton.

Rusland is volgens de premier veranderd van een strategische partner in ''onze geografisch buurland en nu is het een ''agressor die zich tegenover de wereld moet verantwoorden''. Praten met die buurman is nodig, aldus Jatsenjoek. ''Dat zegt mijn verstand. Maar mijn hart zegt dat we niet zomaar aan de onderhandelingstafel plaats kunnen nemen. We moeten alles in het werk stellen om een einde te maken aan deze militaire agressie jegens ons.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: