woensdag 27 augustus 2014

Reuters: groene mannetjes duiken weer op

De 'groene mannetjes' zijn na de Krim inmiddels ook verschenen op het Oekraïense vasteland. Tientallen zwaarbewapende mannen met Russisch accenten maakten volgens het persbureau Reuters afgelopen weekeinde hun opwachting in het dorp Koloski in het zuidoosten en zetten daar een wegversperring op.

Reuters baseert zich op de verhalen van twee ooggetuigen die constateerden dat de mannen geen emblemen op hun uniformen hadden, om herkenning te voorkomen. Wel droegen ze allemaal een witte arm band, zoals ook het geval was bij de tien Russische militairen die op circa 30 kilometer van de grens door het Oekraïense leger zijn en waarvan hun regering beweert dat zij de weg kwijt waren geraakt.

Volgens de beide ooggetuigen waren er ''kleine dingen'' waaraan ze konden merken dat het om Russische soldaten ging. Dorpeling Dmitri Tsjistjoechin vertelde de verslaggever van het persbureau dat de militairen hun kant-en-klare militaire maaltijden ruilden met dorpsbewoners voor fruit en groenten. De verpakking van de maaltijden had een Russische tekst, geen Oekraïense zoals bij het eigen leger. Ze zouden zich netjes hebben gedragen. "Anders dan het Oekraïense leger.''

Op hun voertuigen hadden ze alles wat naar de herkomst kon verwijzen afgeplakt. Volgens Alexei, een man die maandag in Koloski was, kregen de dorpsbewoners van de soldaten te horen dat die waren gekomen om hen te beschermen. "Maar het heeft alles weg van een invasie'', aldus Alexei. Samen met een vriend telde hij 38 pantserwagens, twee tankwagens met brandstof en een groot aantal transportvoertuigen in Koloski en de directe omgeving van het dorp. In de loop van zondag kwamen daar raketlanceerinstallaties en artilleriegeschut bij.

Oekraïne beschuldigt Rusland er al geruime tijd van dat het buurland wapens en militairen stuurt om zij-aan-zij met de pro-Russische separatisten te vechten. Vanuit het Kremlin wordt dat stelselmatig ontkend.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: