vrijdag 22 augustus 2014

Rusland wil staakt-het-vuren om konvooi

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken roept op tot een staakt-het-vuren langs de route die het eigen hulpkonvooi aflegt van de Oekraïense grenspost Izvarino naar de stad Loehansk. Van Russische zijde is een veiligheidsgarantie afgegeven, evenals door de pro-Russische rebellen in het gebied en de Oekraïense autoriteiten, aldus het ministerie.

Het ministerie spreekt van een ''finale overeenkomst'' met alle partijen over het hulptransport dat 71 kilometer moet afleggen: 16 kilometer door gebied dat door de rebellen wordt beheerst, 55 kilometer is in handen van het Oekraïense leger.

In een vanmiddag afgegeven verklaring wordt het Internationale Rode Kruis bedankt voor haar inspanningen en de bereidheid om onder haar vlag de hulpgoederen te verspreiden. Er zijn, zoals het Rode Kruis eerder al aangaf, geen medewerkers van deze organisatie op de vrachtwagens aanwezig omdat dit te gevaarlijk wordt geacht.

Onduidelijk is ook of waarnemers van de OVSE bij het konvooi zijn, zoals steeds de bedoeling was. Wel melden verslaggevers dat een beperkt aantal rebellen de vrachtwagens vergezelt. Het is momenteel onduidelijk hoeveel vrachtwagens de grens over zijn gegaan.

Het persbureau Reuters heeft het over 70, door de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad wordt het aantal van 34 gemeld. Met de nadrukkelijke toevoeging dat Rusland de eerder gemaakte afspraken schendt en dat dus sprake is van illegale grensoverschrijding.

Bron: Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Twitter

Geen opmerkingen: