dinsdag 26 augustus 2014

Russische legerbron: 'Soldaten waren verdwaald'


Russische militairen zijn 'per ongeluk' over de Oekraïense grens gegaan en boden geen verzet bij hun arrestatie door het Oekraïense leger. Dat meldt het persbureau RIA Novosti op basis van een bron bij het Russische ministerie van Defensie. De militairen zouden op patrouille zijn geweest in het grensgebied.

Oekraïne ziet dat heel anders en spreekt van een inval van Russische militairen. Daarbij werden tien militairen van de 95e Luchtmobiele Brigade gevangen genomen die met een konvooi van enkele tientallen militaire voertuigen het land binnen waren getrokken.

Inmiddels is door de staatsveiligheidsdienst SBU een video vrijgegeven waarin een van hen, Ivan Milchakov, vertelt wie hij is, van welk legeronderdeel en dat hij uit de Russische stad Kostroma afkomstig is. ''Ik weet niet waar we de grens over zijn gegaan. We hebben alleen opdracht gekregen om in drie dagen zo'n 70 kilometer af te leggen. Alles is anders hier, anders dan we op de televisie zien. We zijn hier naar toe gebracht als kanonnenvoer.''

Een man die zich sergeant Andrei Generalov noemt, zegt in de video: ''Stop met het sturen van onze jongens. Waarom? Dit is niet onze oorlog. En als wij hier niet waren dan zou dit allemaal niet zijn gebeurd. Dan hadden ze het zelf met de regering moeten uitvechten.''

Volgens de SBU zijn de Russische militairen met persoonlijke papieren en wapens gevangen genomen bij het stadje Amvrosiivka in de provincie Donetsk, op zo'n 30 tot 40 kilometer van de grens. ''Officieel doen ze mee aan legeroefeningen in diverse gebieden van Rusland, maar feitelijk maken ze deel uit van de militaire agressie tegen Oekraïne'', meent minister Valeri Heletei van Defensie.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov deed de beschuldiging van Russische inmening in de gang van zaken in Oekraïne af als ''misleiding''.

Bronnen: Russia Today, Reuters

Geen opmerkingen: