zondag 31 augustus 2014

Tien Russische soldaten voor zestig Oekraïners

Oekraïne en Rusland hebben krijgsgevangenen uitgewisseld. De tien Russen die begin vorige week werden opgepakt in het oosten van Oekraïne werden geruild tegen meer dan zestig Oekraïense militairen, die na gevechten de grens met Rusland waren overgestoken. Aan de gevangenenruil zijn moeizame onderhandelingen voorafgegaan, zei een Russische hoge militair.

Oekraïne had de opgepakte Russische militairen in de publiciteit gebracht als bewijs voor de Russische militaire aanwezigheid in Oekraïne. De Russische parachutisten verklaarden in televisie-interviews dat ze de grens per ongeluk waren overgestoken in een gebied waar de grens tussen Rusland en Oekraïne slecht gemarkeerd is. Naar eigen zeggen waren ze betrokken bij een militaire oefening aan de grens.

Regelmatig overschrijden ook Oekraïense militairen bij gevechten met separatisten de grens met Rusland. In veel gevallen konden de Oekraïners snel terugkeren naar hun land.

Naar eigen zeggen hebben de pro-Russische separatisten ruim 220 Oekraïense militairen vrijgelaten. Het gaat om militairen en leden van de Nationale Garde. De krijgsgevangenen in de oostelijke regio Donetsk zouden aan de Oekraïenrs zijn overgedragen, meldden bronnen vanmorgen. De autoriteiten in Kiev hebben de vrijlating vooralsnog niet bevestigd.

De nieuwssite Censor.net meldt juist dat de soldaten van de bataljons Mirotvorets en Dnipro-1 zelf door de omsingeling van de rebellen om Illovajsk zijn gebroken en zich in veiligheid hebben weten te brengen.

Bronnen: NOS.nl, nU.nl, Censor.net

Geen opmerkingen: