donderdag 28 augustus 2014

Veiligheidsraad praat vanavond over Oekraïne

De VN-Veiligheidsraad komt vanavond in spoedzitting bijeen om te vergaderen over de situatie in Oost-Oekraïne. De vergadering is aangevraagd door Litouwen, dat zelf geen lid is van het belangrijkste VN-orgaan. Litouwen is binnen de Europese Unie één van de grootste critici van Rusland.

De vijftien leden komen om 20.00 uur Nederlandse tijd bij elkaar. Het belangrijkste vergaderpunt is de aanwezigheid van Russische troepen in Oost- en Zuidoost-Oekraïne. De NAVO gaat ervan uit dat Rusland duizend militairen in Oekraïne heeft. Separatistenleider Zachartsjenko zegt dat zijn manschappen steun krijgen van 3000 tot 4000 Russen.

De Britse VN-ambassadeur Grant wil dat Rusland tekst en uitleg geeft over de aanwezigheid van Russische troepen in Oekraïne. De Russische ambassadeur Tsjoerkin wilde bij aankomst bij het VN-gebouw in New York niets zeggen.

Rusland krijgt van alle kanten kritiek op de militaire aanwezigheid in het buurland. De OVSE spreekt van een rechtstreekse invasie. President Porosjenko van Oekraïne is woedend over de gang van zaken, maar heeft zijn landgenoten gevraagd om kalm te blijven. De Britse premier Cameron heeft Rusland gedreigd met consequenties als de troepen niet snel rechtsomkeert maken.

Morgen praat Oekraïne met de NAVO-ambassadeurs over de crisis.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: