zondag 21 september 2014

Koetsjma wil vredeskorps VN aan Russische grens

Voormalig president Leonid Koetsjma vindt dat vredeskorps van de Verenigde Naties de controle op zich moet nemen van de grens van zijn land met Rusland. In het overleg in Minsk van de contactgroep met vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland en de OVSE is afgesproken dat de OVSE waarnemers stuurt. "Een vredeskorps van de VN lijkt me een nog beter idee'', aldus Koetsjma.

In het overleg van afgelopen vrijdag is afgesproken dat zowel het Oekraïense leger als de pro-Russische separatisten een bufferzone van 15 kilometer in acht nemen en dat de 'vreemde' troepen zich helemaal uit Oost-Oekraïne terugtrekken. Oekraïne beschuldigt Rusland er van veel militairen en materieel te hebben gestuurd. Rusland ontkent dat.

Intussen wordt er nog altijd gevochten. Buitenwijken van de stad Marioepol zijn voor de derde dag op rij beschoten door de pro-Russische rebellen. Dat meldt nieuwssite Censor.net op basis van informatie van bataljonscommandant 'Alis' van het vrijwilligers bataljon Azov.

Het leger houdt zich volgens hem aan de vrijdag gemaakte afspraak, maar de rebellen hebben Grad raketinstallaties dichterbij de stad gebracht. Ze bevinden zich nu op 5 tot 7 kilometer afstand. Bij beschietingen vanochtend kwamen enkele wijken van Marioepol zonder water te zitten.

Bronnen: Interfax, Censor.net

Geen opmerkingen: