zondag 28 september 2014

Lavrov: 'Rusland wil betere relatie met de VS'

Rusland wil de relatie met de Verenigde Staten verbeteren. Een 'reset 2.0', zoals het persbureau Reuters het uitdrukt. In een televisie-interview zegt minister Sergei Lavrov van Buitenlandse Zaken dat hij niet verder wil gaan op het pad van steeds weer verwijten over en weer en de toename van het aantal sancties.

Toch legt hij de schuld van de verslechterde relatie vooral bij Washington, niet bij het Kremlin. ''Wij willen terug naar een normale situatie, maar het heeft niet aan ons gelegen dat die verslechterd is in de afgelopen maanden.'' Het zou de verdienste zijn van president Vladimir Poetin dat de situatie in Oost-Oekraïne is verbeterd en dat er nu al enkele weken sprake is van een staakt-het-vuren van zowel het Oekraïense leger als de separatisten.

Lavrov meent dat de Westerse sancties er niet toe hebben geleid dat Rusland zich door de wereld genegeerd voelt. ''We voelen ons niet in een geïsoleerde positie. Maar dat gezegd hebbende wil ik ook aanstippen dat wij niet van plan zijn ons te verwijderen van Europa en de Verenigde Staten. Wij willen geen handelsoorlog voeren, maar duidelijk maken dat de ultimatums en dreigementen ons niet raken.''

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: