zaterdag 27 september 2014

Maleisië wil blauwhelmen inzetten op rampplek MH1

Maleisië wil dat er VN-militairen worden ingezet die de rampplek van MH17 in Oost-Oekraïne kunnen veiligstellen voor onderzoek. Minister Liow Tiong Lai van Verkeer verwijt de Oekraïense regering dat zij haar beloften niet nakomt voor wat bereikbaarheid van de rampplek betreft en doet daarom een beroep op de VN.

Dat meldt het Maleisische persbureau Bernama zaterdag. ''We betreuren de houding van de Oekraïense regering'', zei de minister. ''Het is nu tijd voor de VN om actie te ondernemen, niet alleen door discussie.'' De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek heeft in de marge van de Algemene Vergadering van de VN in New York gezegd dat het gebied niet veilig is, omdat het in handen is van rebellen.

Het toestel van vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli neergeschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Australië hield eind juli een ontwerpresolutie voor het sturen van blauwhelmen naar de rampplek achter de hand. Die resolutie zou namens Australië, Nederland en Oekraïne worden ingediend, als de veiligheidssituatie onderzoek niet zou toelaten. Onderzoekers wisten de rampplek aanvankelijk wel te bereiken, waarna de resolutie nooit is ingediend.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: