vrijdag 26 september 2014

Oekraïne zit deze winter toch niet in de kou

Het 'winterpakket' van Europees energiecommissaris Günther Oettinger is door zowel Rusland als Oekraïne voorlopig geaccepteerd. Dat heeft Oettinger laten weten na afloop van zijn overleg met de energieministers Alexander Novak (Rusland) en Joeri Prodan (Oekraïne) in Berlijn. Oettinger kwam met het voorstel om Oekraïne de winter door te helpen met Russisch aardgas tegen een acceptabele prijs van 385 dollar per duizend kubieke meter. Dat is 100 dollar minder dan Rusland tot dusverre heeft gevraagd van Oekraïne. De beide regeringen moeten het akkoord nog wel goedkeuren.

Die prijs geldt van november tot in het volgende voorjaar, ergens tussen april en juni. Daar staat tegenover dat Oekraïne voor eind oktober 1,1 miljard Amerikaanse dollar aan achterstallige betalingen moet voldoen. Voor een definitieve oplossing van het gasconflict is inmiddels arbitrage gezocht bij een gespecialiseerde rechtbank in Stockholm. Mocht Oekraïne in het ongelijk worden gesteld, dan moet nog 2 miljard dollar aan achterstallige betalingen worden gedaan.

Omdat Oekraïne het niet eens was met de gasprijs die na de machtswisseling in Kiev naar 480 dollar steeg, werden een tijdlang geen betalingen meer gedaan aan het Russische staatsbedrijf Gazprom. Daarop werd besloten de gasleverantie aan Oekraïne stop te zetten.
Minister Prodan heeft na afloop van de onderhandelingen in Berlijn laten weten dat hij het nog altijd niet eens is met de gang van zaken. ''De prijs die wij voor het gas betalen moet afhankelijk zijn van de markt en niet van de luimen van de Russische regering'', aldus Novak.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: