woensdag 24 september 2014

Ook rebellen halen zware wapens weg

De rebellen in het oosten van Oekraïne zijn naar eigen zeggen gestart met de terugtrekking van hun zwaar militair materiaal, op plaatsen waar het Oekraïense leger hetzelfde heeft gedaan. Dat is een gevolg van de onderhandelingen in het Wit-Russische Minsk. Niettemin is volgens journalisten van het persagentschap AFP met artillerie geschoten op het gebied van de luchthaven van Donetsk.

"We hebben onze artillerie teruggetrokken in de zones waar de Oekraïense reguliere troepen hetzelfde hebben gedaan. Op plaatsen waar de Oekraïense artillerie niet is teruggetrokken, hebben wij het onze ook niet weggehaald", aldus Aleksandr Zachartsjenko, de premier van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk. "We voldoen aan de voorwaarden van het akkoord en trekken zware artillerie terug, in tegenstelling tot de Oekraïense zijde", zei dan weer Vladimir Kononov, minister van Defensie van de Volksrepubliek.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, Andrij Lysenko, zei maandag al dat Kiev voorbereidingen was gestart om zwaar wapentuig van de frontlinie weg te halen. Dat materiaal gaat naar 'andere gebieden', terwijl de soldaten zullen blijven.

Het memorandum van Minsk, dat afgelopen vrijdag was aangenomen door de contactgroep voor Oekraïne, bepaalt dat zowel de rebellen als de soldaten hun zware artillerie 15 kilometer van de frontlinie moeten terugtrekken, om zo een bufferzone van 30 kilometer te scheppen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is belast met de controle op de implementatie van het memorandum.

Bron: DeStandaard

Geen opmerkingen: