dinsdag 23 september 2014

Peiling: veel tegenstanders zelfbestuur separatisten

Bijna twee derde van de Oekraïners (62 procent) verwacht weinig heil van de wetten die de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden zelfbestuur geven en de separatisten zelf gratie voor hun anti-Oekraïense houding. Dat blijkt uit een opiniepeiling van GfK. Eén derde van de ondervraagden (31,6 procent) verwacht juist wel dat de vorige week door het parlement aangenomen wetten wel een positieve uitwerking hebben.

Los van de vraag of zelfbestuur gedurende drie jaar de oplossing biedt voor het conflict in Oost-Oekraïne blijkt dat 43,6 procent vindt dat de wetten nooit aangenomen hadden mogen worden, terwijl 38,6 procent vindt van wel. Eénderde van de ondervraagden (35,5 procent) is voorstander van gratieverlening, op voorwaarde dat geen zware misdrijven zijn gepleegd. Ruim de helft (57,3 procent) is tegenstander van gratieverlening.

Veel ondervraagden zijn boos omdat het parlement de omstreden wetten in een besloten vergadering aan nam. Dat geldt voor liefst 67 procent, terwijl slechts 10 procent daar begrip voor blijkt te hebben. Eén op de vijf (19,5 procent) is er onverschillig onder.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: