maandag 29 september 2014

Porosjenko: 'Babi Yar moet ons tot een les zijn'

De tragedie van Babi Yar moet de Oekraïners blijvend herinneren aan de verschrikkingen die het gevolg kunnen zijn van rassenhaat. Dat zei president Petro Porosjenko vandaag op de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst. "Wij zullen geen nieuwe opleving van het fascisme toestaan. Babi Yar moet ons, moet de wereld een les zijn'', aldus de president.

Van Russische zijde wordt zijn regering aangewreven dat het ''een fascistische junta'' is. Porosjenko gaf bij deze gelegenheid tegengas door op de gevolgen van rassenhaat te wijzen en er borg voor te staan dat die geen voet aan de grond krijgt in Oekraïne.

De herdenkingsbijeenkomst werd onder meer bijgewoond door premier Arseni Jatsenjoek, parlementsvoorzitter Oleksandr Toertsjinov en vertegenwoordigers van de kerken. Er werden kransen gelegd bij de Menora, het monument voor de omgekomen Joodse Oekraïners, maar ook bij de monumenten voor de gedode nationalisten en voor de Roma die onder het Nazi-bewind zijn omgekomen.

Babi Yar is de naam van een ravijn nabij de hoofdstad Kiev, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog zeker 100.000 Oekraïners door de Nazi's ter dood werden gebracht, voor het merendeel Joden. Op 29 en 30 september 1941 werden bijna 34.000 Joodse inwoners van Kiev naar het ravijn gebracht en daar vermoord.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: