vrijdag 26 september 2014

Rusland dreigt met stoppen gasexport naar EU

Met een nieuwe onderhandelingsronde over het gasconflict met Oekraïne in zicht heeft Rusland gedreigd de gasexport naar Europa te staken. ''Wij hopen dat onze Europese afnemers zich houden aan de contracten die ze met ons hebben afgesloten. Het is de enige manier om te voorkomen dat de toevoer stil komt te liggen'', zegt de Russische energieminister Alexander Novak in een interview met het Duitse Handelsblatt.

Rusland heeft al meer waarschuwingen afgegeven. Zo stopte Polen eerder deze maand enige dagen met het exporteren van aardgas naar Oekraïne, omdat de eigen aanvoer vanuit Rusland ''om technische redenen'' fors afnam. Op enig moment halveerde de aanvoer vanuit Rusland bijna.

Slowakije werd vrijwel tegelijkertijd geconfronteerd met een daling van 10 procent, maar dat leidde niet tot het stopzetten van de gasexport naar Oekraïne. Hongarije gaf gisteravond te kennen dat het stopt met de gasleverantie, ook al om ''technische redenen''.

Oekraïne heeft door de gasleveranties van buurlanden inmiddels in drie maanden tijd 500 miljoen dollar weten te besparen, omdat de buurlanden goedkoper kunnen leveren dan dat rechtstreeks bij het Russische Gazprom gekocht zou zijn.

Vandaag wordt in Berlijn onderhandeld over een oplossing voor het gasconflict tussen Rusland en Oekraïne. Daarbij is ook de Europees commissaris Günther Oettinger aanwezig. Die maakte gisteren bekend dat hij een tussenoplossing zoekt waarbij Oekraïne gedurende de wintermaanden toch gas uit Rusland krijgt.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: