vrijdag 26 september 2014

Steinmeier waarschuwt voor teveel optimisme

De Duitse minister Frank-Walter Steinmeier van Buitenlandse zaken waarschuwt voor al te veel optimisme dat er snel een eind komt aan het conflict tussen Oekraïne en Rusland. ''Het lijkt er op dat we in Oost-Oekraïne een verdere militaire confrontatie tussen beide landen hebben voorkomen. Maar we zijn nog altijd ver verwijderd van een politieke oplossing, laat staan dat we toe zijn aan een meer politieke en economische stabilisatie in Oekraïne'', zei Steinmeier gisteren in New York.

President Petro Porosjenko verwacht dat hij ''binnen drie weken'' weer een ontmoeting heeft met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ''ergens in Europa''. De twee komen elkaar volgens Porosjenko tegen op een conferentie met meerdere deelnemers, maar een persoonlijke ontmoeting is niet uitgesloten.

Er zou al overeenstemming zijn bereikt over gezamenlijke deelname aan deze conferentie. ''Maar'', aldus Porosjenko, ''of die werkelijk door gaat, hangt af van de uitvoering van mijn vredesplan.'' Dit vredesplan behelst zelfbestuur voor de bezette gebieden en gratie voor de separatisten, voor zover zij geen zware misdrijven hebben begaan.

Bronnen: Deutsche Welle, Ukrinform

Geen opmerkingen: