woensdag 17 september 2014

Vertrouwen in president Porosjenko blijft hoog

Te midden van alle tumult vertrouwen de meeste Oekraïners in meer of mindere mate op president Petro Porosjenko. Dat blijkt uit een opiniepeiling na de eerste honderd dagen van zijn presidentschap. Volgens de peiling van het sociologisch instituut Socis geniet Porosjenko het vertrouwen van 62,9 procent van de ondervraagden. Dat is niet het geval bij 25,8 procent, terwijl 23,5 procent geen mening heeft over het optreden van de president. Bij de presidentsverkiezingen in mei kreeg Porosjenko 58,7 procent van de stemmen.

Premier Arseni Jatsenjoek mag zich ook verheugen in een groot vertrouwen bij de bevolking. Hij komt op 53,9 procent, terwijl parlementslid Anatoli Hritsenko volgt met 48,8 procent. Oleh Ljashko, de leider van de sterk in opkomst zijnde Radicale Partij, krijgt het vertrouwen van 45,1 procent en burgemeester Vitali Klitsjko moet het doen met 44 procent.

Volgens 85,3 procent van de ondervraagden heeft het optreden van Porosjenko er toe bijgedragen dat het aanzien van Oekraïne in de wereld is verbeterd, terwijl 79,1 procent vindt dat hij als opperbevelhebber van het leger doet wat hij moet doen. Zijn besluit om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden, wordt door 78,7 procent gesteund. Dat de president met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin tot een vreedzame oplossing probeert te komen voor het conflict in het oosten wordt door 77,7 procent gewaardeerd.

Positief zijn veel mensen (63,6 procent) over het patriottisme dat onder de Oekraïners is ontstaan in de afgelopen drie maanden en de verbeterde relatie met de Verenigde Staten en Europa (48,4 procent). Minder te spreken bleken de ondervraagden over de staat waarin het leger verkeert. Slechts 33,7 procent is daar positief over.

De ondervraagden kregen 21 taken voorgelegd en moesten de volgorde van belangrijkheid aangeven. Van de president wordt in de allereerste plaats verwacht dat hij tot een vreedzame oplossing van het conflict in Oost-Oekraïne komt (49 procent), dat hij de soevereiniteit van het land weet te bewaren (38,5 procent), hogere lonen en pensioenen (36,6 procent), de prijsstijgingen tegen gaan (33,7 procent) en voor meer werkgelegenheid zorgen (33 procent). Dat het conflict in de Donbas met geweld kan worden opgelost, gelooft slechts één op de tien ondervraagden.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: