maandag 22 september 2014

Vluchtelingen willen niet naar Vladivostok

Uit vrees dat ze naar het uiterste oosten van Rusland worden gestuurd, keren vluchtelingen voor het oorlogsgeweld noodgedwongen terug. In het buurland worden ze weliswaar opgevangen, maar dat gebeurt onder slechte omstandigheden in verafgelegen dorpen, in onbewoonbare gebouwen met een lekkend dak, natte muren en wc's in de buitenlucht. Werk, om zelf in het levensonderhoud te voorzien, is op zulke plekken nauwelijks voorhanden.

Een Oekraïense vrouw zou een technische baan krijgen, maar kon alleen als boerenmeid aan de slag. Bovendien kreeg ze maar de helft van het loon dat haar was beloofd. Toen ze terug naar huis wilde, had ze daar het geld niet voor en de overheid wilde niet helpen. Volgens de vrouw zou het voor de opvang bestemde geld al zijn uitgegeven aan het transport van de vluchtelingen naar Primorje, zo'n 9.000 kilometer achter Moskou.

Bevreesd voor de winter met temperaturen tot maar liefst 45 graden onder nul in de buurt van Vladivostok proberen de vluchtelingen terug naar Oekraïne te komen. Geld om te reizen hebben ze niet. Bovendien hebben de vluchtelingen hun paspoort in moeten leveren bij de autoriteiten en moeten ze die eerst terug zien te krijgen voordat ze op reis kunnen gaan..

Bronnen: Kanal5, EuroMaidan Press

Geen opmerkingen: