zondag 26 oktober 2014

'Alle pro-Europese partijen mogen meepraten'

Alle pro-Europese partijen krijgen een uitnodiging van het Blok van president Petro Porosjenko om mee te praten over de vorming van de regeringscoalitie. Dat heeft Joeri Loetsenko vanavond namens het Blok laten weten. Het belangrijkste is dat snel de hervormingen worden doorgevoerd om van Oekraïne een Europees land te maken.

''Het gaat er niet om wie premier wordt of wie de ministers'', aldus Loetsenko in een reactie op de uitslag van de exit polls die een overwinning voor het Blok-Porosjenko, met een afgetekende tweede plaats voor het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek. Over de rechtmatigheid van de verkiezingen valt ook niet meer te twijfelen, gezien de opkomst van 52,96 procent van de kiezers.

Oud-premier Joelia Timosjenko zei vanavond dat de uitslag van de parlementsverkiezingen aantoont dat veel Oekraïners vertrouwen hebben in Porosjenko en Jatsenjoek. ''Zij hebben het mandaat van de kiezer gekregen om door te gaan met reageren'', aldus Timosjenko die met haar Moederlandpartij met moeite de kiesdrempel haalde. Jatsenjoek haalde met zijn Volksfront veel stemmen weg bij de Moederlandpartij.

Tijdens Timosjenko's gevangenschap leidde hij de partij, maar Jatsenjoek stapte eind augustus op toen bleek dat niet hij maar Timosjenko de lijsttrekker bij de parlementsverkiezingen zou worden. Timosjenko kondigde aan dat zij en haar partijgenoten ''alles in het werk gaan stellen om een positieve bijdrage te leveren''.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: