vrijdag 24 oktober 2014

'Erfgenamen' Janoekovitsj zondag niet kansloos

De politieke erfgenamen van de verdreven president Viktor Janoekovitsj proberen met het Oppositie Blok zondag toch in het parlement te komen en zij lijken daar in te slagen. Terwijl een opiniepeiling van de Aktiv-Group op 22 september nog een magere 3,2 procent aanwees, blijkt uit een peiling van de Democratische Initiatieven Foundation van enkele dagen geleden dat het Oppositie Blok 5,9 procent van de stemmen krijgt. Daarmee wordt de kiesdrempel (van 5 procent) overschreden.

Net als Janoekovitsj' Partij van de Regio's heeft het Oppositie Blok van oud-minister Joeri Boiko, oud-gouverneur Alexander Vilkoel van Dnipropetrovsk en oud-gouverneur Michailo Dobkin van Charkiv de meeste aanhang in de provincies Donetsk en Loehansk. Dat geldt ook voor Sterk Oekraïne van Sergei Tigipko, vice-premier onder Janoekovitsj.

"Je doodt het ene monster en dan krijg je er twee voor terug'', aldus de politiek analist Vitali Bala. Veel kandidaten op de kieslijst van het Oppositie Blok stemden op 16 januari van dit jaar voor de draconische wetten die de vrijheid van meningsuiting en van vergadering zodanig aan banden legden dat Oekraïne van de ene dag op de andere in een dictatuur veranderde. Het Blok wordt ook gelinkt aan multimiljardair Rinat Achmetov, nauw verbonden met Janoekovitsj. Lijsttrekker Boiko wordt genoemd in diverse corruptieschandalen.

Terwijl Tigipko met zijn partij Sterk Oekraïne uit is op deelname aan een brede regeringscoalitie, heeft het Oppositie Blok al te kennen gegeven hoe dan ook voor de oppositie te zullen kiezen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: