dinsdag 21 oktober 2014

Gasakkoord Rusland laat nog op zich wachten

Er is nog geen sprake van een gasakkoord met Rusland. De onderhandelingen in Brussel leverden vandaag niets op, maar Europees commissaris Günther Oettinger heeft goede hoop dat het er volgende week woensdag toch van gaat komen. Hij zat aan tafel met de directeuren van de staatsbedrijven Gazprom (Rusland) en Naftogaz (Oekraïne). Die moeten volgens Oettinger het onderhandelingsresultaat terugkoppelen met hun regeringen.

Oettinger kwam onlangs met het voorstel dat Oekraïne de achterstallige betalingen voor het Russische aardgas snel voldoet en dat Rusland in ruil daarvoor tot eind maart gas levert tegen een prijs van 385 dollar per duizend kubieke meter. De ministers van Energie van beide landen gingen daarmee akkoord, maar moesten nog wel de instemming van hun regeringen krijgen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko toonde zich zaterdagavond in een televisie-interview optimistisch over het akkoord. ''Niemand zit deze winter in de kou'', verkondigde hij. Een dag later tikte premier Arseni Jatsenjoek hem op de vingers. Porosjenko zou te voorbarig zijn geweest. Nu blijkt dat Jatsenjoek gelijk had.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: