dinsdag 21 oktober 2014

Ilovajsk-drama kost duizend soldaten het leven

Meer dan 300 Oekraïense soldaten zijn gedood toen ze eind augustus probeerden weg te komen uit de door de pro-Russische rebellen omsingelde stad Ilovajsk. Het gevecht om Ilovajsk kostte uiteindelijk circa 1.000 soldaten het leven. Dat blijkt uit een vandaag gepresenteerd rapport van een parlementaire onderzoekscommissie. Het is de zwaarste nederlaag tot nu toe van het Oekraïense leger.

Er was lange tijd onzekerheid over het aantal gedode soldaten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken hield het lange tijd op 108 gesneuvelden, maar voegde daar wel aan toe dat niet alle informatie voorhanden was. Zo ging het niet alleen om leden van de Nationale Garde, maar ook om troepen van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Intussen is duidelijk dat er behalve 170 gewonden ook sprake was van 65 vermisten en 98 gevangen genomen militairen.

Het is ook na het onderzoek van de parlementscommissie niet duidelijk geworden hoeveel zwaargewonde militairen naderhand zijn bezweken aan hun verwondingen. Dat komt volgens de commissie ook doordat het ministerie van Defensie en de generale staf van het leger niet hebben gereageerd op verzoeken om informatie.

De commissie constateert in het voorlopige rapport dat de oorzaak bij het drama van Ilovajsk vooral te wijten is aan ''fundamentele problemen bij Defensie''. De generale staf bleek niet op een oorlogssituatie voorbereid. ''Een strategie ontbreekt bij zowel het leger als bij andere bewapende organisaties. Ook werden veel foute beslissingen genomen'', luidt de ondubbelzinnige kritiek.

Verder liet de bevoorrading van de legereenheden sterk te wensen over. Dat valt in het bijzonder de inmiddels ontslagen minister Valeri Heletej van Defensie en de opperbevelhebber van het leger Viktor Moezjenko te verwijten, aldus de commissie.

Ook het regeringsbesluit om af te zien van de invoering van het oorlogsrecht in de provincies Donetsk en Loehansk worden door de parlementscommissie ook gezien als bepalend voor het Ilovajsk-drama dat zoveel militairen het leven kostte.

Bronnen: Unian, Kyiv Post

Geen opmerkingen: