dinsdag 21 oktober 2014

HRW: 'Leger gebruikte clustermunitie in Donetsk'

Het Oekraïense leger heeft begin oktober clusterbommen gebruikt in de stad Donetsk. Dat is de conclusie van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch, die vandaag een onderzoeksrapport daarover naar buiten bracht. Het gebruik van clusterbommen in dichtbevolkte gebieden is zeer omstreden en wordt door veel landen als oorlogsmisdaad gezien.

Meestal is onduidelijk of het Oekraïense leger of de pro-Russische separatisten verantwoordelijk is voor een aanval. Maar volgens de onderzoekers staat vast dat de ongebruikte clustermunitie afkomstig is van Oekraïense kant.

''Het is schokkend om te zien dat een wapen dat door de meeste landen verboden is, zo veel is gebruikt in het oosten van Oekraïne," zei een wapenonderzoeker van Human Rights Watch. Uit de documenten van de mensenrechtenorganisatie blijkt dat zeker zes mensen zijn gedood door de omstreden bommen, onder wie een Zwitserse medewerker van het Rode Kruis.

De Oekraïense regering heeft bevestigd noch ontkend dat zij clusterbommen heeft gebruikt. Het land reageerde niet op eerdere verzoeken van de Cluster Munition Coalition, een groep van internationale organisaties tegen het gebruik van clusterbommen, en Human Rights Watch.

Een clusterbom bevat tientallen of zelfs honderden kleinere bommen en kan daardoor een groot gebied bestrijken. Zulke aanvallen leiden vaak tot veel slachtoffers. Omdat meestal niet alle bommen ontploffen, wordt het gebied een mijnenveld.

Bron: NU.nl

Geen opmerkingen: