dinsdag 7 oktober 2014

'Meer dan 400 rebellen dood bij gevechten vliegveld'

In de afgelopen dagen zouden meer dan 400 pro-Russische rebellen zijn gedood bij de gevechten om het vliegveld van Donetsk. Volgens de speciale vertegenwoordiger Andrei Dzindzia van het regiment Azov verkeren de rebellen in een paniekstemming. Dat schrijft hij op zijn Facebookpagina.

"Er zijn alleen al in het weekeinde in totaal 427 doden vanaf de luchthaven naar een mortuarium in Donetsk gebracht. Gewonden zeggen dat ze zich verraden voelen en dat ze klaar zijn met vechten. Ook laten rebellen weten dat hun commandant hen in de steek heeft gelaten om handtekeningen uit te delen op de dag dat het zes maanden geleden was dat de Volksrepubliek Donetsk werd opgericht'', aldus Dzindzia.

Intussen wordt opnieuw gevochten om het bezit van het vliegveld van Donetsk dat ondanks een wekenlange belegering nog altijd in handen is van het Oekraïense leger. Er zijn opnieuw pogingen gedaan om de posities van het leger te bestormen en er worden granaten afgeschoten door de rebellen. Dat meldt het leger vanochtend.

Ook elders wordt, ondanks het al een maand durende staakt-het-vuren, gevochten tussen rebellen en legereenheden. Zo hebben de rebellen de bewakingseenheid van een elektriciteitscentrale bij Sjastia aangevallen. Deze centrale levert stroom aan Loehansk. In de buurt van Kasjanivka, omgeving Marioepol, werd een patrouille-eenheid van het leger aangevallen.

De hevigste gevechten worden echter gemeld uit de omgeving van Debaltseve, waar een Oekraïense soldaat is gedood en zeven ernstig gewond raakten. In Mariinka werden militairen beschoten die op wacht stonden bij een controlepost. Een aanvaller werd gedood, een andere raakte gewond toen de militairen terug schoten.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post

Geen opmerkingen: