woensdag 22 oktober 2014

Peiling: zeven partijen in het nieuwe parlement

Zeven partijen zijn in staat om bij de parlementsverkiezingen van komende zondag de kiesdrempel te van 5 procent nemen, aldus een opiniepeiling van de Democratische Initiatieven Foundation. Het Blok van president Petro Porosjenko krijgt 30 procent van de stemmen, de Radicale Partij van Oleh Ljasko 13 procent en het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek 11 procent.

Het Blok-Porosjenko lijkt over z'n hoogtepunt heen: eind september kwam dit Blok, waartoe ook Oedar van Vitali Klitsjko behoort, nog uit op 39,5 procent. Een verrassing is de steun voor de partij Samopomitsj van burgemeester Andrei Sadovi van Lviv die in deze peiling als vier de uit de bus komt met 8,5 procent. Samopomitsj staat als 50e op het stembiljet dat de kiezers zondag onder ogen krijgen. De kieslijst staat vol nieuwkomers.

De Moederlandpartij van Joelia Timosjenko is ver weggezakt met nog maar 7,5 procent. Ook het Oppositie Blok, de voortzetting van de tot voor kort oppermachtige Partij van de Regio's, scoort laag in deze peiling, maar ging al wel in een maand tijd van 1,5 naar 6 procent. Sterk Oekraïne van Sergei Tigipko, minister van Sociale Zaken onder de verdreven president Viktor Janoekovitsj, is de zevende partij die in staat kan zijn in het nieuwe parlement te komen. De partij krijgt in deze peiling 5,6 procent van de stemmen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: