vrijdag 17 oktober 2014

Porosjenko en Poetin komen niet tot afspraken

Het directe overleg tussen de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin heeft tegen de verwachtingen in niet tot concrete resultaten geleid. Er werden geen afspraken gemaakt ten aanzien van de gasleverantie en een betere naleving van het staakt-het-vuren in Oost-Oekraïne.

De twee spraken elkaar vandaag in aanwezigheid van de Franse president Francois Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel - ook wel het Normandië format genoemd. De vier spraken elkaar begin juni tijdens de 70e herdenking van de geallieerde invasie in Normandië.
Volgens Poetin's woordvoerder Dmitri Peskov werd het gesprek gekenmerkt door ''misverstanden en meningsverschillen'', terwijl Merkel na afloop van het overleg haar twijfel uitsprak of de gesprekken in Milaan wel tot enig resultaat konden leiden. Dat gevoel werd later bewaarheid toen Porosjenko en Poetin getweeën verder gingen.

Eerder werd al een onderhandelingsresultaat was bereikt waarbij Rusland Oekraïne tegen een lagere prijs gedurende de wintermaanden weer van aardgas voorziet en Oekraïne haar beurt de uitstaande schulden voor eerdere gasleveranties zou voldoen. Deze afspraken moeten nog wel door beide regeringen worden bekrachtigd en gehoopt - en verwacht - werd eigenlijk dat Porosjenko en Poetin daar vandaag het groene licht voor zouden geven.

Zodat er een duidelijk afspraak zou zijn voorafgaand aan een nieuw overleg van Rusland, Oekraïne en een delegatie van de Europese Commissie komende dinsdag. Maar dat bleek dus ijdele hoop. Ook kwam er geen akkoord over een betere naleving van het bestand in de Donbas. Sinds de partijen op 5 september in Minsk tot een staakt-het-vuren kwamen, is dit bestand vrijwel dagelijks geschonden. In de afgelopen zes weken kwamen daarbij 68 Oekraïense militairen en 51 burgers om.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: