donderdag 16 oktober 2014

Porosjenko en Poetin spreken elkaar in Milaan

Met de nodige spanning wordt uitgekeken naar de ontmoeting tussen de Oekraïense president Petro Porosjenko en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin, morgen tijdens een conferentie van Europese en Aziatische leiders in Milaan. Er wordt verondersteld dat de twee al de nodige afspraken hebben gemaakt waardoor ze in de Italiaanse stad snel tot zaken kunnen komen. Mogelijk wil Poetin zijn steun aan de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne intrekken om nog meer Westerse sancties te voorkomen.

Porosjenko liet afgelopen weekeinde al weten dat hij bereid is tot een politiek compromis, mits de Oekraïense onafhankelijkheid gegarandeerd is en er een daadwerkelijk staakt-het-vuren tot stand komt.

Woordvoerder Jevhen Perebiinis van het ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde gisteren dat de bovenaan de agenda van de bespreking tussen beide presidenten een definitief einde van de vijandelijkheden staat, maar dat ook wordt gesproken over de uitwisseling van alle gevangenen, de terugtrekking van alle Russische militairen en huurlingen en een effectieve grenscontrole. ''We verwachten een flinke stap voorwaarts te kunnen maken bij het verwezenlijken van de eerder in Minsk gemaakte afspraken'', aldus Perebiinis.

Hij wees er wel op dat niet alle rebellengroepen luisteren naar wat in Moskou wordt beslist. ''Het is echter wel een Russisch belang om ook deze groepen onder controle te krijgen.'' De in de Wit-Russische hoofdstad afgesproken bufferzone van 30 kilometer kan volgens Perebiinis alleen gestalte krijgen als het staakt-het-vuren volledig wordt nageleefd. Dat is nu nog niet het geval, want nog steeds worden Oekraïense legereenheden aangevallen en sterven er Oekraïense soldaten. Inmiddels zijn 1.028 militairen om het leven zijn gekomen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: