zondag 19 oktober 2014

Separatisten Donetsk willen Russische garanties

De pro-Russische separatisten in Donetsk zijn bereid te stoppen met vechten en ze willen ook hun troepen terugtrekken en een bufferzone van vijftien kilometer in acht nemen, zoals zes weken geleden in Minsk is afgesproken. Ze doen dat echter alleen als Rusland garant voor ze staat en hun belangen verdedigt bij de onderhandelingen met de Oekraïense regering.

"Rusland moet er dan voor zorgen dat ook van Oekraïense kant niet meer geschoten wordt, onder meer door de situatie vanuit de lucht met drones in de gaten te houden'', heeft de zelfbenoemde premier Andrei Poergin van de Volksrepubliek Donetsk gezegd aan het persbureau Interfax.

Poergin vindt dat de OVSE te weinig bevoegdheden heeft. Deze organisatie mag alleen waarnemen, en dat is in de huidige situatie onvoldoende. ''Zou de OVSE meer bevoegdheden hebben, dan zou dat zeker helpen'', aldus de separatist die vindt dat er sowieso meer waarnemers moeten komen.

Hij ziet ook graag dat het Oekraïense leger met Russische assistentie begint met het opruimen van mijnen in de provincie Donetsk. ''Het leger heeft completen mijnenvelden aangelegd. Er is geen overzicht waar ze precies liggen, alleen de mensen die ze gelegd hebben weten waar ze zijn. Intussen zijn al wel twaalf kinderen gewond geraakt toen ze op een mijn stapten.''

Poergin meent dat 75 procent van de bufferzone inmiddels bekend is. ''Daar wordt niet meer gevochten. Dat is alleen nog het geval waar onduidelijkheid is over de positie van beide partijen.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: