vrijdag 21 november 2014

Duizenden bijeen op het Onafhankelijkheidplein

Op Maidan is vanavond een 'volksvergadering' begonnen waarbij zich duizenden mensen hebben verzameld op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad Kiev. Uiteraard is de Oekraïense tweekleur veelvuldig te zien, maar ook de vlaggen van Zelfverdediging Maidaan en de rood-zwarte vlaggen van de Rechtse Sektor.

Zoals afgelopen winter gebruikelijk werd begonnen met gebeden, maar eerder waren op een groot scherm al korte films te zien over EuroMaidan en de gebeurtenissen in de Donbas. Er was ook een Mars van Waardigheid vanaf het Michailivskaplein van de verdedigers van Maidan.

Eerder vandaag legden president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek bloemen bij het monument voor de slachtoffers die vielen tijdens het anti-regeringsprotest. Zij werden ontvangen met boegeroep door mensen die hen verweten dat de daders van met name de schietpartij op 20 februari nog altijd niet gestraft zijn. Er vielen die dag honderd doden.

Volgens het Openbaar Ministerie wordt er wel degelijk alles aan gedaan om de daders te straffen. Woensdag maakte het OM bekend dat meer dan 2.000 mensen zijn ondervraagd en zijn er 1.167 aanklachten ingediend tegen de mensen die verantwoordelijk worden geacht voor het doden van demonstranten of voor de vele mishandelingen.

''Hoofddaders als de vorige president Janoekovitsj,  de vorige procureur-generaal Pshonka en oud-minister Serhei Arboezov zijn naar het buitenland gevlucht. Die kunnen we dus niet oppakken'', verklaarde de plaatsvervangend procureur-generaal Oleh Zalisko.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: