woensdag 26 november 2014

Eén op drie wil dat leger separatisten verjaagt

Een groeiend aantal Oekraïners vindt dat het leger weer ten strijde moet trekken tegen de pro-Russische separatisten. Dat meldt de Russische krant Vedomosti op basis van een recente opiniepeiling van Rating. Daaruit blijkt dat 36 procent van de Oekraïners wil dat het leger de strijd in het oosten van het land hervat. Dat is 12 procent meer dan een maand geleden.

Vooral de aanhangers van de vijf partijen die samen de nieuwe regeringscoalitie willen vormen zijn voor meer actie. Terwijl 41 procent van de mensen die eind vorige maand de relatief gematigde Moederlandpartij steunde voor een hernieuwde poging van het leger is om de separatisten te verdrijven, geldt dit voor 47 procent bij het Volksfront van demissionair premier Arseni Jatsenjoek en het Blok-Porosjenko.

Steun voor een hernieuwd militair ingrijpen is vooral te vinden in het westen van het land, waar 54 procent voorstander is. In het noorden en midden gaat hete om respectievelijk 46 en 40 procent, in het oosten en zuiden om respectievelijk 31 en 30 procent. Slechts 8 procent van de door Rating ondervraagde inwoners van de Donbas voelt voor het oplaaien van de strijd als ook het leger weer in de aanval gaat.

Het aantal Oekraïners dat nog gelooft in het overeind houden van het staakt-het-vuren is in een maand tijd gedaald van 53 naar 43 procent. Het aantal ondervraagden dat zeker niet gelooft in het bestand is van 33 naar 44 procent gegaan.

Rating heeft sinds 2007 de Donbas - de provincies Donetsk en Loehansk - altijd als een aparte regio beschouwd. Uit de meest recente peiling blijkt dat slechts 16 procent de idee van een volstrekt onafhankelijke Donbas steunt.

Er zijn wel veel voorstanders van een aparte federale staat, maar dan als onderdeel van Oekraïne. Dit idee wordt gesteund door 32 procent, terwijl 23 procent van de ondervraagden vindt dat met name economische en sociale middelen gedecentraliseerd dienen te worden. Rating heeft bij dit onderzoek zowel inwoners van de door de separatisten bezette steden als Donetsk ondervraagd als inwoners van het gebied waar het Oekraïense leger de baas is.

Het aantal voorstanders van aansluiting van Oekraïne bij de Europese Unie is fors gestegen. Was dat in april nog 55 procent en in juli 61 procent, inmiddels gaat het om 64 procent. De animo voor aansluiting bij de Russische douane-unie is in die periode van 24 naar 17 procent gegaan. Ook is er steeds meer animo voor de NAVO. In april was 40 procent voorstander van aansluiting bij de militaire verdragsorganisatie, in juli en augustus 44 procent en in november 51 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: