maandag 24 november 2014

Geheime diensten: geen bewijs aanslag Koenders

De Nederlandse geheime diensten zeggen over geen enkele aanwijzing te beschikken dat minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in Oekraïne het doelwit is geweest van een aanslag. De diensten zijn niet overtuigd van het bewijsmateriaal dat vorige week in Oekraïne werd gepresenteerd. Toen claimde de Oekraïense geheime dienst een aanslag op de Nederlandse minister op het spoor te zijn gekomen.

Tijdens een persconferentie werden zelfs opnamen getoond van een (vrouwelijke) verdachte die zei te zijn opgeleid door de Russen. Zij vertelde dat ze van haar Russische contact de opdracht had gekregen een aanslag te plegen op de Nederlandse delegatie tijdens een bezoek aan een gebouw in Charkov op 8 november. Daar worden de resten van slachtoffers bewaard van de in juli neergehaalde vlucht MH17. Koenders maakte deel uit van de afvaardiging.

In Den Haag wordt het bericht over de mogelijke aanslag intussen afgedaan als 'oorlogspropaganda' van Oekraïense zijde.

Overigens heeft de staatsveiligheidsdienst SBU vandaag opnieuw gemeld dat er arrestaties zijn verricht van twee mannen die van plan waren een aanslag te plegen ''in een overheidsgebouw in een drukbevolkte wijk van Charkiv''. Dat meldt Censor.net. Eén van de twee werkte als politieman, de ander zou een ontslagen collega zijn. Er zijn de afgelopen weken diverse aanslagen gepleegd in de stad, waaronder in een rockcafé.

Bronnen: RTL Nieuw, Censor.net

Geen opmerkingen: