dinsdag 18 november 2014

Human Rights Watch: situatie op de Krim is slecht

De mensenrechten op de door Rusland geannexeerde Krim laten volgens Human Rights Watch ernstig te wensen over. Met name de Krimtataren, mensenrechtenactivisten en journalisten hebben het moeilijk. ''Wie kritiek uit op de Russische rol in het conflict in Oost-Oekraïne wordt onder druk gezet door de autoriteiten'', aldus de internationale mensenrechtenorganisatie in een vandaag verschenen rapport.

Human Rights Watch meent dat Rusland als bezettingsmacht verplichtingen heeft tegenover de bevolking van het schiereiland, maar dat het die niet altijd nakomt. In het bijzonder waar het de mensenrechten betreft. Paramilitaire groepen worden niet in toom gehouden, terwijl een aantal pro-Oekraïense activisten en mensen die zich kritisch opstelden spoorloos is verdwenen. "Oekraïense staatsburgers op de Krim kregen de keus tussen Russisch staatsburger worden of te vertrekken, om mogelijk nooit meer toe te worden gelaten. Ze worden ontslagen als ze in overheidsdienst zijn, terwijl jonge mannen worden opgeroepen om dienst te doen in het Russische leger.''

Het 37 pagina's tellende rapport is gebaseerd op 42 interviews met leden van de Krimtataarse gemeenschap, met journalisten en advocaten. De gesprekken werden gevoerd op de Krim zelf, maar ook in Kiev, Lviv en Moskou. Op 6 november stuurde Human Rights Watch haar bevindingen naar de autoriteiten op de Krim.

De aandacht is de laatste maanden gericht op Oost-Oekraïne, maar Human Rights Watch vindt dat de internationale wereld de ogen niet moet sluiten voor wat er op de Krim gaande is. Er zou druk uitgeoefend moeten worden op de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties om een motie aan te nemen waarin wordt aangedrongen op verbetering van de situatie op de Krim. Organisaties als de OVSE en de Raad van Europa zouden ongehinderde toegang tot het gebied moeten krijgen.

De Krimtataren blijken door de autoriteiten lastig te worden gevallen met onnodige invallen van de veiligheidsdiensten die in moskeeën en islamitische scholen op zoek gaan naar wapens, drugs en 'verboden boeken'. De media worden nu onder Russische controle gebracht. Pro-Oekraïense en Tataarse media krijgen te maken met dreigementen en worden lastig gevallen door de Russische veiligheidsdiensten.

Bron: Human Rights Watch

Geen opmerkingen: