woensdag 26 november 2014

Lege geldautomaten moeten protest aanwakkeren

De geldautomaten in de door de pro-Russische separatisten bezette gebieden zijn leeg, en dat blijven ze voorlopig ook. De banken hebben hiertoe opdracht gekregen van de Oekraïense regering. De meeste creditcards zijn ook onbruikbaar. Dat de bevolking in delen van de provincies Donetsk en Loehansk niet meer aan geld kan komen, brengt ze er wellicht toe zich af te keren van de separatisten. Dat hoopt althans de regering in Kiev die eerder ook al besloot om geen scholen en ziekenhuizen meer te financieren.

In de stad Donetsk stonden vandaag rijen voor de geldautomaten, ondanks de vrieskou. "Ik kwam hier al om vijf uur vanmorgen'', zegt de gepensioneerde Nina, in de rij voor de gesloten Russische Sberbank, hopend dat in de loop van de dag de deur toch nog open gaat en zij aan geld kan komen. Die kans is nihil, laat een medewerker van de Oschadbank weten. Deze Oekraïense bank is weliswaar open, maar geld is er niet te krijgen.

Vanmorgen vroeg kon nog met een pinpas betaald worden in de supermarkt Amstor, maar na een half uur was dat al niet meer mogelijk. Slechts enkele hotels en winkels melden dat daar nog met een pinpas betaald kan worden.

Of de bevolking de separatisten de schuld geeft? De gepensioneerde Georgi Sjarov in elk geval niet. "Porosjenko zegt tegen ons dat we niet langer Oekraïners zijn. We kunnen fluiten naar ons pensioen. En ik weiger om naar Oekraïne te gaan om om genade te smeken.'' Andere gepensioneerden doen dat wel. Er zijn zelfs speciale busreizen voor ze, tot net buiten het door de separatisten bezette gebied. Als ze zich daar registreren, kunnen ze alsnog hun centen krijgen.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: