donderdag 27 november 2014

Nieuwe parlement geïnstalleerd, 31 zetels nog leeg

Het nieuwe parlement heeft de eerste zitting achter de rug. In totaal 419 parlementsleden legden de eed af. Eén deed dat schriftelijk en via haar advocaat, want Nadia Savtsjenko zit nog altijd in een Russische gevangenis. De piloot, gevangen genomen op Oekraïens grondgebied en ontvoerd naar het buurland, is parlementslid namens de Moederlandpartij. Julia Timosjenko stond haar plaats als lijsttrekker af aan deze oorlogsheld.

Er blijven 27 stoelen leeg. Het zijn de parlementszetels die toebehoren aan de door Rusland geannexeerde Krim en de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden in Oost-Oekraïne. Het bleek onmogelijk daar verkiezingen te houden. Ook al door het ontbreken van parlementsleden uit het oosten en zuiden van het land heeft het nieuwe parlement een duidelijke pro-Europese signatuur.

De zitting werd traditiegetrouw geopend met het volkslied, maar er werd een nieuw element toegevoegd met de begroting 'Leve Oekraïne! Leve onze helden!' Het is de traditionele groet van het Oekraïense verzetsleger UPA tijdens de Tweede Wereldoorlog en daarna, tot in de jaren '50, voor onafhankelijkheid vocht. De groet werd weer populair op EuroMaidan in de afgelopen winter.

Op de eerste zittingsdag maakte demissionair premier Arseni Jatsenjoek het aftreden bekend van zijn kabinet en werd hij door het parlement aangewezen als de premier die het nieuwe kabinet moet samenstellen. Dat wordt een kabinet met vertegenwoordigers van het Blok-Porosjenko, Jatsenjoek's Volksfront, Zelfredzaamheid, de Radicale Partij en de Moederlandpartij.

Volodomir Hroisman van het Blok-Porosjenko werd tot parlementsvoorzitter gekozen. Hij volgt Oleksandr Toertsjinov op die deze functie sinds de machtswisseling van afgelopen februari bekleedde. Toertsjinov was tot aan de presidentsverkiezingen van eind mei ook waarnemend president.

Bronnen: Kyiv Post, Interfax

Geen opmerkingen: