donderdag 13 november 2014

'Schenden bestand rampzalig voor Oekraïne'

Rusland heeft Oekraïne gewaarschuwd dat het staakt-het-vuren, of wat daar nog voor door moet gaan, gehandhaafd moet blijven. ''Anders pakt dit rampzalig uit voor Oekraine'', aldus woordvoerder Alexander Loekasjevitsj van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag. Tegelijkertijd hamert Oekraïne er op dat het juist Rusland is dat zich niets van het ruim twee maanden geleden afgesproken bestand aantrekt.

Die opvatting wordt onderschreven door verklaringen van de OVSE en de NAVO dat er in de afgelopen dagen veel nieuw Russisch materieel Oekraïne binnen is gebracht en dat er bovendien een grote Russische troepenmacht aan de grens staat. Woordvoerder Andrei Lisenko van de Nationale Veiligheidsraad bevestigde vandaag dat ook de Oekraïense regering vast houdt aan het staakt-het-vuren, ondanks dat ook in het afgelopen etmaal weer vier van soldaten om het leven kwamen.

De OVSE zag diverse militaire colonnes in de grensstreek die klaarblijkelijk vanuit Rusland kwamen. Het ging steeds weer om voertuigen zonder kentekenplaten en andere herkenningstekens. Een verslaggever van het persbureau Reuters zag zelf een colonne van 50 voertuigen met onder meer raketlanceerinstallaties en artilleriegeschut richting Donetsk gaan. Er werd weer volop geschoten op en rond de luchthaven van Donetsk, overigens zonder dat duidelijk werd wie op wie aan het schieten was.

Adviseur Zorjan Sjkirjak van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken zei vanmiddag dat de kans op een volledige Russische invasie levensgroot is. ''Het kan ieder moment gebeuren'', meende hij. De Oekraïense vertegenwoordiger bij de OVSE zei in een interview met een Oostenrijkse krant dat eigenlijk geen sprake meer is van een staakt-het-vuren, omdat de pro-Russische rebellen het bestand al zo'n 2.400 maal hebben geschonden sinds 5 september.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: