donderdag 27 november 2014

Van 1,2 gepensioneerden krijgt helft nog uitkering

Zo'n 600.000 gepensioneerden in de Donbas krijgen nog altijd hun maandelijkse uitkering, aldus premier Arseni Jatsenjoek vandaag. Het gaat om de helft van alle gepensioneerden in de provincies Donetsk en Loehansk. De ouderen in de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden krijgen geen pensioen meer uitgekeerd. Daartoe heeft het kabinet onlangs besloten.

Het pensioengeld dat niet wordt uitgekeerd, wordt gebruikt om de energielasten van te betalen. De separatisten krijgen namelijk nog altijd elektriciteit en gas vanuit Oekraïne, maar ze betalen er niet meer voor. Wie kans ziet om naar Oekraïens gebied te reizen, kan daar alsnog aanspraak maken op het pensioengeld. Er worden zelfs busreizen voor georganiseerd.

De Oekraïense regering valt niets te verwijten, aldus Jatsenjoek. ''We hebben ons best gedaan, ook om humanitaire hulp aan de bevolking te geven. Onze hulp kwam echter niet voorbij de controleposten van de Russische terroristen.'' Hij beloofde dat de uitbetaling van pensioenen en sociale uitkeringen wordt hervat zo gauw de rebellen worden teruggetrokken en de Oekraïense autoriteiten het voor het zeggen hebben.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: