maandag 24 november 2014

'Verder transport MH17 over weg, niet per spoor'

De geborgen wrakstukken van vlucht MH17 gaan over de weg naar Nederland. Dat heeft gouverneur Ihor Baloeta van Charkiv gezegd. ''We hebben het plan laten varen om dat per spoor te doen. Aanvankelijk was het plan om de trein met de wrakstukken naar Lviv te laten rijden. Daar zouden ze worden overgeladen op een Nederlandse trein. Morgen komen vier deskundigen uit Nederland hier naartoe om het transport over de weg te organiseren'', zei Baloeta vanmiddag na een onderhoud met leden van het Nederlandse onderzoeksteam.

De trein met wrakstukken kwam gisteravond aan in Charkiv. Eerder waren al twee vrachtwagens gearriveerd met grotere delen van het neergestorte vliegtuig die niet per trein vervoerd konden worden. De trein staat nog altijd op het station Osnava, terwijl de trailers op het terrein van de tankfabriek Malisjev staan. Het is aan de Nederlandse deskundigen wanneer het verdere transport plaats heeft.

Oekraïense vrijwilligers hebben vandaag achtergebleven wrakstukken opgehaald in het rampgebied van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) laat weten dat met de lokale autoriteiten is overeengekomen dat deze week zou worden begonnen met het opruimen van de veelal kleinere wrakstukken, die niet zullen worden bewaard.

De bergingsmissie van de OVV werd gisteren beëindigd. Maar op de rampplek liggen nog steeds wrakstukken, die volgens de OVV niet bruikbaar zijn voor het onderzoek. De afspraken om ze op te ruimen zijn onderdeel van de overeenkomst waaronder de bergingsmissie kon plaatsvinden.

In tegenstelling tot de bergingsmissie loopt de Nederlandse repatriëringsmissie om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen te bergen nog steeds. ''Er zijn grote delen van het terrein waar we nog willen zoeken'', aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Bronnen: Kyiv Post, NU.nl

Geen opmerkingen: