zondag 28 december 2014

80 procent wil Donetsk en Loehansk niet opgeven

Acht van de tien Oekraïners is niet bereid om de door de pro-Russische separatisten beheerste gebieden in het oosten van het land op te geven. Dat blijkt uit een peiling van het sociologisch instituut KIIS. Ruim 80 procent wil de Donbas behouden voor Oekraïne, terwijl in de provincies Donetsk en Loehansk 72 procent deel wil blijven uitmaken van Oekraïne. Dat geldt overigens voor de gebieden in beide provincies waar het leger de dienst uitmaakt.

De meeste pleitbezorgers voor het behouden van de Donbas zijn te vinden in de provincies Cherson (93 procent), Odessa (88,4 procent), Loehansk (84,9 procent) en Dnipropetrovsk (82,5 procent). Uit de peiling blijkt dat 7,3 procent van de Oekraïners wel van de Donbas af wil. De meeste voorstanders daarvan zijn te vinden in Transkarpatië (16,5 procent), Tsjernivtsi (13,5 procent), Mikolajiv (13,1 procent), Halitsjina (9,8 procent) en Zaporizja (8,4 procent).

Over het algemeen vond slechts 1,8 procent van alle ondervraagden dat Oekraïne beter af is zonder de provincies Donetsk en Loehansk.

Bron: ZIK

Geen opmerkingen: