maandag 15 december 2014

Chevron verbreekt contract schaliegaswinning

De Amerikaanse oliemaatschappij Chevron heeft zich teruggetrokken van het schaliegasproject in het westen van Oekraïne nadat meer dan een jaar tevergeefs is geprobeerd afspraken met de regering te maken over de te betalen belastingen. Dat heeft directeur Peter Clark van Chevron in Oekraïne vanmorgen bekend gemaakt.

Chevron zou 350 miljoen dollar gaan investeren in de winning van schaliegas in het Oleskaveld de provincies Lviv en Ivano-Frankivsk. De totale investeringen van het bedrijf in de komende vijftig jaar zou kunnen oplopen tot 10 miljard dollar. Oekraïne heeft in grootte de vierde gasreserves van Europa. Naar schatting gaat het om 1,2 triljoen kubieke meter schaliegas.

De deadline voor de regering om tot een akkoord te komen met Chevron verliep al op 18 november, waarna het contract nietig is geworden. Toch wordt volgens Clark nog altijd met de regering gesproken over een mogelijk nieuw contract. Afgelopen vrijdag waren de meest recente besprekingen, ook met de minister van Milieu aangezien de winning van schaliegas omstreden ligt vanwege mogelijke gevolgen voor het milieu.

Eerder werd bekend dat ExxonMobil en Shell zich teruggetrokken hebben een project om aardgas te winnen uit de Zwarte Zee, dichtbij de kust van de in maart door Rusland geannexeerde Krim. Shell maakte deel uit van een consortium met een Oekraïens bedrijf en OMV Petrom uit Roemenië.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: