zaterdag 20 december 2014

'Koetsjma betaalde 1 miljard dollar smeergeld'

De voormalige plaatsvervangend procureur-generaal Renat Koezmin beschuldigt oud-president Leonid Koetsjma er van dat hij 1 miljoen dollar heeft betaald om niet voor de rechter te hoeven verschijnen voor betrokkenheid bij de moord op journalist Georgi Gongadze. Koetsjma noemt de beschuldiging van de voormalige topman van het Openbaar Ministerie ''weer zo'n smerige leugen''.

Gongadze werd in september 2000 vermoord. De kritische journalist, die uit de weg zou zijn geruimd omdat hij te lastig was voor de regering van Koetsjma, was geruime tijd spoorloos. Zijn lichaam werd naderhand teruggevonden, maar zonder hoofd. De moordenaar is opgespoord en tot levenslang veroordeeld, maar ook tegen toenmalig president Koetsjma werd in 2011 een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Hij zou opdracht hebben gegeven aan de voormalige politiegeneraal Oleksei Poekasj om Gongadze uit de weg te ruimen. Koetsjma's toenmalige lijfwacht Mikola Melnitsjenko had er zelfs een geluidsopname van die weliswaar als echt werd bestempeld, maar als bewijsmateriaal werd weggemoffeld.

"In 2013 kregen we informatie dat er 1 miljoen dollar was betaald om het strafrechtelijk onderzoek tegen Koetsjma stop te zetten'', zei de begin dit jaar naar Rusland gevluchte Koezmin via een skype-verbinding op tv-zender 1+1. Ook zou Koezmin ontslagen moeten worden.

Koezmin heeft geen beste reputatie. Hij liet onder president Viktor Janoekovitsj diens politieke tegenstanders als oud-premier Joelia Timosjenko en haar minister van Binnenlandse Zaken Joeri Loetsenko opsluiten. In juni van dit jaar belandde hij zelf op de opsporingslijst. Koetsjma maakt zich tegenwoordig verdienstelijk als onderhandelaar in het vredesproces in Minsk, waar hij namens de Oekraïense regering optreedt.

Aan de tv-uitzending waarin Koezmin zijn beschuldiging aan het adres van Koetsjma deed, werkte ook de huidige chef van de staatsveiligheidsdienst SBU mee. Valentin Nalivaitsjenko zei dat hij de rechtszaak tegen moordenaar Pintsjoek wil heropenen om alle feiten op tafel te krijgen. "De onderste steen moet boven komen en het moet iedereen duidelijk zijn dat ze van journalisten af moeten blijven.''

Waarnemers menen dat het interview op 1+1 bedoeld is om Pintsjoek verder zwart te maken. De tv-zender is eigendom van oligarch Igor Kolomoiski tegen wie Pintsjoek in maart vorig jaar een rechtszaak aanspande om een zakelijke kwestie. De voormalige politiegeneraal eist 2 miljard dollar van Kolomoiski en diens zakenpartner Hennadi Boholjoebov die hem een ijzerertsfabriek afhandig gemaakt zouden hebben.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: