woensdag 17 december 2014

'Luchthavens dicht om dreiging van raketaanval'

Het besluit om de luchthavens van Charkiv, Dnipropetrovsk en Zaporizja te sluiten, is volgens de Oekraïense Luchtvaartdienst genomen omdat er informatie was dat pro-Russische rebellen een aanval met raketten voorbereidden. Het zou gaan om raketten met een reikwijdte van 250 kilometer die een bedreiging vormden voor passagiersvliegtuigen.

De informatie was afkomstig van het ministerie van Defensie. Het zou gaan om raketten van onder meer de types Boek en Pantsir waarvan de lanceerinstallaties zich bevonden in de door de separatisten bezette gebieden in Donetsk en Loehansk, aldus een woordvoerster van de staatsveiligheidsdienst SBU vanmiddag tijdens een persconferentie in Kiev.

Het besluit om de luchthavens te sluiten en daarmee passagiersvliegtuigen uit Oost-Oekraïne te weren, werd volgens de woordvoerster genomen om een herhaling van de ramp met de MH17 te voorkomen. ''Het is een gebruikelijke procedure in de internationale luchtvaart.'' Het ministerie van Defensie heeft steeds ontkend iets af te weten van de aanleiding om de vliegvelden te sluiten, terwijl de Luchtvaartdienst zich in stilzwijgen hulde.

De drie luchthavens werden vrijdagavond om middernacht gesloten. Inmiddels zijn die in Charkiv en Dnipropetrovsk weer open, maar Zaporizja gaat pas open als zeker is dat de dreiging van een raketaanval voorbij is. Vooralsnog wordt uitgegaan van komende zaterdag.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: