dinsdag 16 december 2014

Ook hrivna weer hard onderuit op valutamarkt

Niet alleen de koers van de roebel is vandaag (weer) fors onderuit gegaan, maar dat geldt ook voor de hrivna. De Oekraïense munt stond aan het einde van de middag op 19,79 voor een euro en 15,83 voor een Amerikaanse dollar. De hrivna heeft officieel nooit lager gestaan dan vandaag.

Het beeld zag er op enig moment vandaag trouwens nog slechter uit met 19,5 hrivna voor een dollar, maar de hrivna herstelde zich weer enigszins. De centrale bank NBU verkocht vandaag 3 miljoen dollar om de markt tot bedaren te brengen.

Volgens de nieuwssite Ukrajinska Pravda houdt het kabinet rekening met een verdere daling, want in de begroting voor volgend jaar zou sprake zijn van 22 hrivna voor een dollar. Er werd fors gehandeld in buitenlandse valuta, met name dollars. De totale handel zou meer dan 65 miljoen dollar beslaan. Veel mensen willen van hun hrivna's af, onzeker als ze zijn van de Oekraïense economie.

De nieuwe minister van Economische Zaken, Aivaras Abromavicius, zei in een afgelopen weekeinde gepubliceerd interview al dat de vrije val van de Russische roebel zeker gevolgen zou hebben voor de hrivna.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: