dinsdag 23 december 2014

Porosjenko: 'Er is geen andere weg dan deze'

Er is geen andere weg dan die richting de Europese Unie en de NAVO. Dat heeft president Petro Porosjenko vandaag gezegd tijdens de gebruikelijke eindejaarsreceptie voor buitenlandse diplomaten. "Alleen zo kunnen we het voortbestaan van ons land garanderen. Ons volk vecht voor zijn vrijheid, waardigheid en het recht op een eigen keus. Daarvoor heeft het inmiddels een hoge prijs moeten betalen'', aldus Porosjenko die er aan toevoegde dat het associatieverdrag met de EU een belangrijke stap in de goede richting is en dat zijn regering er alles aan zal doen om de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Ook zei de Oekraïense president dat de annexatie van de Krim door Rusland nooit als een voldongen feit wordt geaccepteerd. ''We blijven strijden voor teruggave van de Krim, tot er sprake is van gerechtigheid en de historie geen geweld meer wordt aangedaan.'' Porosjenko bedankte met name de Verenigde Staten, Canada, Japan, Australië en de EU-landen voor hun steun. ''Ik roep de hele wereld op ons te steunen in onze strijd voor vrede, hervormingen en mensenrechten.''

In de begeleidende nota bij het vanmorgen door het parlement aangenomen voorstel om de niet-aangesloten status van Oekraïne te schrappen, staat uitdrukkelijk vermeld dat die status onvoldoende is gebleken om de veiligheid van het land te garanderen.

Ook wordt duidelijk gemaakt dat de veranderde opstelling alles te maken heeft met ''de agressie van de Russische Federatie tegen Oekraïne, de illegale annexatie van de autonome Krimrepubliek, een nog altijd durende 'hybride oorlog' tegen ons land, militaire interventie in de oostelijke provincies en constante militaire, politieke en economische druk, ook via de media waardoor het noodzakelijk is gebleken om nieuwe garanties te zoeken ten aanzien van de onafhankelijkheid en de veiligheid van Oekraïne".

Bronnen: Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: