woensdag 17 december 2014

Porosjenko: 'Oplossing ligt bij Russsen, niet bij ons'

De sleutel voor het oplossen van het conflict in Oost-Oekraïne ligt bij Rusland. De Oekraïense president Petro Porosjenko meent dat er binnen drie weken een definitief einde komt aan het oorlogsgeweld als de Russische steun voor de separatisten eenmaal is ingetrokken. Het is een oplossing die alleen via het vredesoverleg in Minsk is te bereikten, zei Porosjenko vanmiddag tijdens zijn bezoek aan de Poolse hoofdstad Warschau. Hij verwacht dat zondag opnieuw overlegd wordt in de Wit-Russische hoofdstad.

Het op 5 september bereikte akkoord zou afdoende moeten zijn. Destijds zijn afspraken gemaakt over het vrijlaten van gijzelaars, terugtrekking van buitenlandse troepen uit de Donbas, het sluiten van de grens en het houden van lokale verkiezingen die voldoen aan de eisen die de Oekraïense wet daar aan stelt en met toezicht van internationale waarnemers.

Porosjenko sprak het Poolse parlement toe en bedankte in zijn speech voor de steun van het buurland voor het anti-regeringsprotest op Maidan, maar ook voor de Poolse hulp bij het weerstaan van de Russische druk. Hij sprak de wens uit dat Oekraïne in de niet al te verre toekomst niet alleen lid kan worden van de Europese Unie, maar ook van de NAVO.

Ook het moeizame verleden van Polen en Oekraïne kwam ter sprake. In West-Oekraïne stonden Polen en Oekraïners elkaar tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het leven. ''Dit verleden, hoe dramatisch ook, moet onze volkeren niet verdelen. We moeten laten zien dat we het land weer op de rails kunnen krijgen, dat we voor vrede en democratie kunnen zorgen. Zelfs als dat gewapenderhand moet gebeuren.''

Volgens Porosjenko gaat het vandaag de dag niet alleen om Oekraine's onafhankelijkheid, maar komt Oekraïne op voor het beschermen van de Europese oostgrens.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: