dinsdag 16 december 2014

Toertsjinov gaat Nationale Veiligheidsraad leiden

Oleksandr Toertsjinov is de nieuwe voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad. De voormalige parlementsvoorzitter, die begin dit jaar ook enkele maanden waarnemend president was, is vandaag in deze functie benoemd door president Petro Porosjenko. Toertsjinov (50) volgt Andrei Paroebii op. Deze voormalige aanvoerder van het anti-regeringsprotest van afgelopen winter op Maidan trad op 7 augustus terug om nog altijd onduidelijke redenen.

Toertsjinov maakte lang deel uit van de Moederlandpartij van Julia Timosjenko, maar stapte in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van eind oktober over naar het Volksfront van premier Arseni Jatsenjoek. Volgens politiek analist Volodimir Fesenko is Toertsjinov's benoeming bedoeld om de banden tussen het Blok-Porosjenko en het Volksfront te verstevigen. De huidige minister van Informatie Joeri Stets en directeur Valentin Nalivaitsjenko van de staatsveiligheidsdienst SBU werden de afgelopen tijd ook al genoemd als mogelijke opvolgers van Paroebii.

De econoom Toertsjinov was vanaf 2005 enige tijd directeur van de SBU en maakte van 2007 tot 2010 als vice-premier deel uit van het kabinet-Timosjenko. Als interim-president na het vertrek van Janoekovitsj kreeg hij kritiek omdat Rusland zonder slag of stoot de Krim kon annexeren, terwijl critici menen dat het in Oost-Oekraïne niet zo uit de hand was gelopen als Toertsjinov meer daadkracht had getoond.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: